Зелено

Бегонията – кралицата на цветовете и шарките

15.08.2012г. / 13 06ч.
Вергиния Генова
Бегонията – кралицата на цветовете и шарките

Бегонията (Begonia) е може би от най-многобройните в разнообразието си растителни видове. В момента семейството наброява над 1000 регистрирани естествени видове, а хибридите са над 12000. На това му се казва изобилие от красота!

Името Бегония идва от името на френския губернатор Мишел Бегон, който живял в края на 17 век и бил покровител на ботаниката.

Ботаниците делят бегониите на три основни групи: коренищни, грудкови и с нишковидни корени.
Коренищните бегонии се отглеждат основно заради красивите им листа и се размножават с коренища.
Грудковите са богато цъфтящи и се размножават с грудки.
А нишковидните са тези, които се разможават с резници.

Важно е да се знае каква бегония сме си купили, за да знаем как да я размножаваме.
Основно се отглеждат саксийни бегонии – едните са с красиви ярки цветове, а другите с разнообразни пъстри листа.
Има бегонии, които могат да се отглеждат и в градината. Те се използват за пъстри цветни килими.

Какво трябва да знаем за саксийните бегонии?

За цъфтяща саксийна бегония трябва да изберем слънчево място, но не с пряка слънчева светлина. За зимноцъфтящите бегонии през зимата трябва повече светлина, както и температура между 15 и 22 градуса.

Както и други цветя по време на цъфтеж бегонията се полива по-често, а през останалото време по-рядко. За тези цветя е важно да им улучим точното количество вода, което им е необходимо, защото са чувствителни и към засушаване и към преполиване.

Бегониите са нежни и капризни и затова трябва да ги отглеждаме с по-голямо внимание.  Доста често се разболяват. Ако видим, че има кафяви листа трябва да ги премахнем. Ако ги оставим ще преминат в сиво гниене и ще разболеят и останалите. Заразените листа трябва да се премахнат, растението да се лекува и да се премести на по светло и проветриво място.

Ако листата пожълтяват това е показател или за това, че на растението не му достига светлина или пък е нарушен водния баланс в почвата и тя е или засушена или има излишна влага.

Ако листата са сухи и спаружени то най-вероятно температурата в помещението е много висока, ако гният се преполива, а ако стъблата са тънки значи е поставено на място с недостатъчно светлина. А ако пъпките опадат преди да са цъфнали причината може да е в сухия въздух или прекалено влажната почва.

Податливи са на плесени. Ако забележим подобно нещо трябва да отстраним поразените листа и да преместим саксията на по проветриво място. Прецъфтелите цветове трябва да се отстраняват.

Още когато ни я подаряват или купуваме бегония трябва да се поинтересуваме какъв точно вид вземаме, за да знаем как да я отглеждаме и кога да очакваме да цъфти.

Бегонии с декоративни листа
Най-популярна от листните бегонии е кралската бегония.
При този вид бегонии листата са асиметрични, мъхести и с различни цветни декорации. Те също цъфтят, но не са така пищни и ярки, както цъфтящите бегонии. Но пък красотата на листата компенсира. Те са красиви целогодишно и са сравнително по-непретенциозни от цъфтящите си посесестрими.

Каквато и бегония да имаме тя не може да остане незабелязана, а винаги ще внася цветен акцент в интериора.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай